ОДЕСЬКИЙ ВІДОКРЕМЛЕНИЙ
РЕГІОНАЛЬНИЙ ПІДРОЗДІЛ
ГЕЙ-АЛЬЯНС УКРАЇНА

2017: російський слід і сидячий протест

У 2017 році організатори Одеського Прайду вже добре відомі поліції та ЗМІ. Заходи фестивалю готуються у повному форматі і, як і в попередні роки, розглядаються заходи безпеки.

Цього року анти ЛГБТ-рух в Одесі стає прерогативою партій, які підтримують проросійську політику. Активну участь у цій боротьбі беруть російська православна церква та представники “Опозиційного блоку”. Вони організовують спільні прес-конференції, але не анонсують жодних насильницьких дій. У цей період Автомайдан також розділився. Хоча навіть Резвушкін не проявляє публічної активності, інші члени “Високого Майдану” підтримують Прайд і беруть участь у різних заходах, у тому числі вуличних.

Цього року в Underpub відбулося відкриття Фестивалю квір-культури. Промови, костюмовані вистави, музика, танці та міжнародні гості.

На території тоді ще живої Чайної фабрики з великим успіхом проходили воркшопи, лекції, виставки та майстер-класи.

Натхненні тогорічним прикладом, організатори сподівалися на ще більший марш, який би став гідним завершенням такого чудового і барвистого Тижня гордості.

Однак щось пішло не так. Незважаючи на те, що це був перший рік без судового процесу, поліція змогла супроводжувати марш лише на половині його запланованого маршруту. Біля пам’ятника Дюку, на півдорозі узгодженого маршруту, поліція зупинила ходу. У знак протесту проти дій поліції учасники “Одеса Прайд-2017” оголосили сидячий протест, розмістившись на площі біля пам’ятника Рішельє, в оточенні співробітників поліції.

“Одеса Прайд” вкотре отримав гарячу підтримку з боку ЗМІ та блогерів. І, як і очікувалося, з усього російського та проросійського медіа-простору піднялася хвиля ненависті.