ОДЕСЬКИЙ ВІДОКРЕМЛЕНИЙ
РЕГІОНАЛЬНИЙ ПІДРОЗДІЛ
ГЕЙ-АЛЬЯНС УКРАЇНА

2021: Мовчазна Хода і нова надія

Підготовка до 7-го Одеського фестивалю квір-культури Одеса Прайд проходить у напруженій атмосфері. “Традиція і порядок” пише з погрозами, обіцяючи учасникам “повторити Тбілісі”. У той же час, ГАУ продовжує зустрічатися з поліцією в суді.

Тим не менш, оргкомітет планує провести “Прайд Ходу” за дуже амбітним маршрутом через центр міста. Головна тема цьогорічного фестивалю – безпека людини. Жити у свободі! Жити без страху!” гасло, яке якнайточніше відображає нинішню ситуацію.

У перший день Одеського прайду, який проходив за зачиненими дверима в дуже стриманому форматі (як і в 2015 році), на квір-волонтерів фестивалю було скоєно напад.

Представники організації “Традиція і порядок” помітили чоловіка в райдужній бандані і силою відібрали у волонтера яскравий аксесуар.

Цей загрозливий інцидент підвищив інтерес ЗМІ та громадськості до Маршу рівності. Протягом прайд-тижня ЗМІ Одеси та України повідомляли про погрози та напади. Організаційний комітет контактував з низкою журналістів. Ганна Леонова давала інтерв’ю та брала участь у телевізійних програмах.

На вулицях були розклеєні листівки з обличчями активістів.

Безпека учасників маршу була головною турботою організаторів. Після довгих і складних переговорів між оргкомітетом і поліцією вдалося знайти компроміс щодо маршруту і розробити спільний план дій. Для одеської поліції це стало серйозним випробуванням її здатності забезпечити безпеку в таких складних умовах. Крім того, за кілька днів до маршу було призначено нового керівника обласного управління Національної поліції, який, за повідомленнями ЗМІ, отримав багато схвальних відгуків за свою попередню роботу в складній Донецькій області.

Марш рівності 2021 року відбувся в тиші, без скандування гасел. Частково на вимогу поліції (щоб правоохоронці могли чути, що відбувається навколо), а частково, щоб вшанувати тих, хто не може взяти участь у марші, але також потребує захисту, і тих, хто став жертвою насильства та дискримінації. Цього року поліція спрацювала бездоганно. Під час маршу ніхто з учасників не постраждав. На жаль, нападники вирішили зігнати свою злість на поліції. В результаті 29 поліцейських отримали тілесні ушкодження. Понад 50 нападників було затримано. Цього разу їм висунули звинувачення за кількома статтями Кримінального кодексу, в тому числі за організацію масових заворушень. Цьогорічний Марш пройшов від колонади Воронцовського палацу до Обласної прокуратури. Цей маршрут став найдовшим в історії Одеського прайду.